Best offers buy now

Gk full form

Gk full form

*1. P D F का मतलब है?*
उत्तर:- Portable Document Format.

*2. H T M L का मतलब है?*
उत्तर:- Hyper Text Mark up Language..

*3. N E F T का मतलब है?*
उत्तर:- National Electronic Fund Transfer.

*4. M I C R का मतलब है?*
उत्तर:- Magnetic Inc Character Recognition.

*5. I F S C का मतलब है?*
उत्तर:- Indian Financial System Code.

*6. I S P का मतलब है?*
उत्तर:- Internet Service Provider.

*7. I P C का मतलब है?*
उत्तर:- Indian Penal Code.

*8. E C S का मतलब है?*
उत्तर:- Electronic Clearing System.

*9. C S T का मतलब है?*
उत्तर:- Central Sales Tax.

*10. CRR का मतलब है?*
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

*11. U D P का मतलब है?*
उत्तर:- User Datagram Protocol.

*12. R T C का मतलब है?*
उत्तर:- Real Time Clock.

*13. I P का मतलब है?*
उत्तर:- Internet Protocol.

*14. C A G का मतलब है?*
उत्तर:- Comptroller and Auditor General.

*15. F E R A का मतलब है?*
उत्तर:- Foreign Exchange Regulation Act.

*1 से 1000 तक का वर्ग निकालना सीखें ट्रिक से। किसी भी नंबर का वर्ग मात्र 2 सेकंड में। Square Trick*
https://youtu.be/xMHG_rf6tYc

*16. I S R O का मतलब है?*
उत्तर:- indian Space Research organization.

*17. I S D N का मतलब है?*
उत्तर:- Integrated Services Digital Network.

*18. SAARC का मतलब है?*
उत्तर:- South Asian Association for Regional co–operation.

*19. O M R का मतलब है?*
उत्तर:- Optical Mark Recognition.


*20. A H R L का मतलब है?*
उत्तर:- Asian Human Right Commission.

*21. J P E G का मतलब है?*
उत्तर:- Joint photo Expert Group.

*22. U. R. L. का मतलब है?*
उत्तर:- Uniform Resource Locator.

*23. I R D P का मतलब है?*
उत्तर:- Integrated Rural Development programme.

*24. A. S. L. V. का मतलब है?*
उत्तर:- Augmented satellite Launch vehicle.

*25. I. C. U. का मतलब है?*
उत्तर:- Intensive Care Unit.

*26. A. T. M. का मतलब है?*
उत्तर:- Automated Teller Machine.


*27. C. T. S. का मतलब है?*
उत्तर:- Cheque Transaction System.

*28. C. T. R का मतलब है?*
उत्तर:- Cash Transaction Receipt.

*29. N E F T का मतलब है?*
उत्तर:- National Electronic Funds Transfer.

*30. G D P का मतलब है?*
उत्तर:-Gross Domestic Product.

*31. F D I का मतलब है?*
उत्तर:- Foreign Direct Investment .



*32. E P F O का मतलब है?*
उत्तर:- Employees Provident Fund Organization.

*33. C R R का मतलब है?*
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

*34. C F R A का मतलब है?*
उत्तर:- Combined Finance & Revenue Accounts.

*35. G P F का मतलब है?*
उत्तर:- General Provident Fund.

*36. G M T का मतलब है?*
उत्तर:- Global Mean Time.

*37. G P S का मतलब है?*
उत्तर:- Global Positioning System.

*38. G N P का मतलब है?*
उत्तर:- Gross National Product.

*39. S E U का मतलब है?*
उत्तर:- Slightly Enriched Uranium.

*40. G S T का मतलब है?*
उत्तर:-  (Goods and Service Tax).

*41. GOOGLE का मतलब है?*
उत्तर:- Global Organization Of Oriented GroupLanguage Of Earth.

*42. YAHOO का मतलब है?*
उत्तर:- Yet Another Hierarchical Officious Oracle .

*43. WINDOW का मतलब है?*
उत्तर:- Wide Interactive Network Development forOffice work Solution .

*44. COMPUTER का मतलब है?*
उत्तर:- Common Oriented Machine ParticularlyUnited and used under Technical and EducationalResearch.

*45. VIRUS का मतलब है?*
उत्तर:- Vital Information Resources Under Siege.

*46. UMTS का मतलब है?*
उत्तर:- Universal Mobile TelecommunicationsSystem.

*47. AMOLED का मतलब है?*
उत्तर:- Active-matrix organic light-emitting diode.

*48. O L E D का मतलब है?*
उत्तर:- Organic light-emitting diode.

*49. I M E I का मतलब है ?*
उत्तर:- International Mobile EquipmentIdentity.

*50. E S N का मतलब है?*
उत्तर:- Electronic Serial


*1 से 1000 तक का वर्ग निक




No comments:

Post a Comment

Featured Post

सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्त्वपूर्ण प्रश्नोत्तर जनरल नॉलेज

 सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्त्वपूर्ण प्रश्नोत्तर   1. दादा साहब पुरस्कार किसके क्षेत्र में दिया जाता है?   उत्तर: सिनेमा    2. सिख ध...